Duurzaamheidsweek 2019

In de periode van 3 tot en met 12 oktober 2019 zijn in Oosterhout diverse activiteiten rond het thema Duurzaamheid georganiseerd. De week sloten we af met de Groen Is Doen Beurs en de Groen Is Doen Markt.

Hou deze pagina in de gaten, want ook in 2020 organiseren wij van 3 tot en met 10 oktober weer een aantal evenementen.

Agenda

Donderdag 3 oktober

André Kuipers: "De Aarde vanuit de ruimte" (Theater De Bussel)

Een lezing waarin volop wordt stilgestaan bij de rol van de mens op de toekomst van onze planeet. 

Zaterdag 5 oktober

Duurzaam Wonen Event (georganiseerd door de Rabobank Amerstreek)

incl. officiële opening Duurzaamheidsweek Oosterhout door Wethouder Marcel Willemsen, workshop door Greenhome en een bezoek aan enkele duurzame huizen en bedrijven in de Amerstreek, waaronder een nul-op-de-meter huurwoning. 

Voor meer info: ga naar de website van Rabobank Amerstreek

Update: het bezoek aan de duurzame huizen en bedrijven is inmiddels volgeboekt. Het is nog wel mogelijk om aanwezig te zijn bij de opening en deel te nemen aan workshops. 

Maandag 7 oktober

Om 9.00 uur lanceert wethouder Marcel Willemsen samen met klas 6 van vrijeschool De Strijene het educatieproject en lesmethode: ‘#wegmetafval in Oosterhout’.

Ook op andere scholen zijn er door de week heen diverse activiteiten.

De volgende scholen doen mee: Sterrendonk, De Wissel, Curio Effent, Hanze college en het Mgr. Frencken college.

Dinsdag 8 oktober

Om  13.45 uur start het Oosterhouts Duurzaamheidsevent voor ondernemers in Theater de Bussel.

VECOO en VNO/NCW organiseren samen met de gemeente een evenement voor alle ondernemers in Oosterhout. Trendwatcher en TED-spreker Ruud Veltenaar neemt ondernemers mee in de laatste ontwikkelingen en inspireert hen zelf aan de slag te gaan. Hoe je dat ook kunt doen bespreekt Remco van Dessel van Agel adviseurs met Oosterhoutse ondernemers die hier al mee bezig zijn.

De middag wordt afgesloten met de uitreiking van de Groene Pluim voor het meest innovatieve duurzame bedrijf van Oosterhout en een borrel.

 

Voor aanmelding en meer informatie over het Oosterhouts Duurzaamheidsevent kunnen ondernemers naar deze website

Woensdag 9 oktober

Op de Milieustraat in Oosterhout (met 1.427 zonnepanelen op het dak) kunt u de film op locatie ‘The biggest little farm’ bekijken. De met verschillende prijzen bekroonde film is een positieve, leerzame en onderhoudende documentaire over kringlooplandbouw.

Tickets kunt u bestellen via de website van Film Op Locatie
Prijs: € 7,50 inclusief koffie/thee vooraf

Reserveren is ook mogelijk. Stuur een mail naar  info@filmoplocatie.nl
Kaartverkoop is tevens mogelijk aan de deur

Inloop vanaf 19.30 uur, aanvang programma 20.00 uur.

 

Tijdens de inleiding gaat het over wat er in Oosterhout al gebeurt met circulaire landbouw en wat Oosterhouters daar zelf aan kunnen doen.

Kijk hier voor de officiïele trailer van de film

Zaterdag 12 oktober

Kindermiddag in het kader van de Kinderboekenweek.

Veel leuke kinderactiviteiten over Vervoer en Duurzaamheid. Kom luisteren en kijken naar openingsdans door h19, Workshop Make-Do, Kindercollege Bijen,  knutselen, schmincken, rioolspel, afvalquiz.

Open van 12.00 tot 15.00, de toegang is gratis.

Zaterdag 12 oktober

Groen Is Doen Markt, diverse kramen (Winkelcentrum De Arendshof)

Open van 11.00 tot 16.00, de toegang is gratis

Zaterdag 12 oktober

Groen is Doen Beurs, diverse kramen en workshops (Theater De Bussel)

Open van 10.00 tot 15.00, de toegang is gratis

Na de Duurzaamheidsweek

Groen Is Doen... dat stopt natuurlijk niet na deze week. We hopen dat u het meeneemt in uw dagelijks leven. Van het voorkomen/opruimen van zwerfafval, besparen van energie en hergebruiken van spullen tot het aanpakken van uw woning. 

We weten dat de initiatieven rond duurzaamheid ook na deze week doorgaan. Zoals bijvoorbeeld al op zondag 13 oktober Dan is er bij watersportvereniging Sluis1 er een duurzame rondvaart langs de windturbines op Weststad met de elektrische boot Z8. Onderweg gaan Collega en Collega (bekend van de VVV-rondleidingen) met een kwinkslag in op wat je zelf kunt doen aan duurzaamheid. 

De vaartijden zijn 10.00 uur en 14.00. U kunt zich aanmelden bij Jolanda de Boer van de gemeente Oosterhout, via mailadres:
j.de.boer.-.oome@oosterhout.nl

 

En verder....

In de week van de duurzaamheid start ook de campagne Wij doen het natuurlijk. De campagne is een initiatief van de gemeente Oosterhout en ONE (Oosterhout Nieuwe Energie) en richt zich op inwoners en bedrijven in Oosterhout. Het doel is om samen te verduurzamen en het gebruik van fossiele energie terug te brengen. Door goede isolatie, tochtstrips, led-verlichting, HR++ glas of het plaatsen van zonnepanelen. Of heel gewoon, door de verwarming een graadje lager te zetten. Meer informatie vind je vanaf 3 oktober op www.duurzaamoosterhout.nl