Captain ZAPpoz

Kom naar de ‘groen is doen’ markt

Op zaterdag 12 oktober organiseert Oosterhout Duurzaam op het Hemaplein (Arendshof) voor de vierde keer deze markt met diverse thema’s rondom duurzaamheid.

 

Kent u Zappers? Nee, niet die mensen die verslaafd aan televisie van het ene naar het andere programma zappen. Maar wel die honderden mensen in Oosterhout alleen al, die graag opruimen in hun buurt en het ene lege blikje frisdrank na het andere plastic waterflesje van straat oprapen. ZAPpers zijn Zwerf Afval Pakkers. Nee, zij hebben geen taakstraf. Geheel vrijwillig zetten zij zich in voor een schone leefomgeving. De een doet het misschien  zoals u, bijna onzichtbaar, gewoon tijdens het uitlaten van de hond, even een plastic snoepwikkel oprapen en meenemen. De ander heeft inmiddels zijn goede baan opgegeven om zich voortaan volledig bezig te kunnen houden met het oprapen en het voorkomen van zwerfafval. Weer een ander gaat dagelijks op pad, vaste prik, tot er vier vuilniszakken vol opgeruimd zijn in de wijk.

Zo is daar Jan Daamen: hij ruimt het afval niet alleen op, maar legt het ook vast in een app op zijn telefoon. Litterati heet die app. Van elk stukje zwerfafval maakt hij een foto. Met GPS wordt daaraan de plek gekoppeld waar het lag en eenmaal thuis voegt Jan nog kenmerken toe: wat is het voor iets, waar is het van gemaakt,  om welk merk gaat het? U bent vast benieuwd waarom hij dat doet.

Daarom ontmoet u op onze markt Jan Daamen en andere ZAPpers.

Tot ziens op zaterdag 12 oktober.